Raslavice počas víkendu opäť ožijú folklórom.

22.06.2011 Bardejov

Raslavice 22. júna (TASR) – Obce Raslavice, okres Bardejov, opäť ožije folklórom. V piatok (24.6.) oficiálne otvoria v kultúrnom dome 43. ročník Šarišských slávností piesní a tancov, v rámci ktorých oslávia aj 750. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Okrem toho večer slávnostne uvedú o života nové CD Dedinskej folklórnej skupiny Raslavičan.
"Slávnosti každý rok prilákajú do našej obce tisíce fanúšikov folklóru nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Práve preto sme sa rozhodli v týchto dňoch osláviť aj 750. výročie obce. Chceme ukázať nielen bohatú históriu, tradície, na ktoré sme hrdí, ale aj to, ako sa obec rozvíja v súčasnosti," povedal dnes pre TASR starosta Anton Lamanec.
V sobotu (25.6.) popoludní program slávností pokračuje otvorením Mestečka fantázie, ktoré je určené predovšetkým deťom. Žiaci Základnej umeleckej školy z Raslavíc sa predstavia hudobnou rozprávkou a Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove zasa bábkovým divadlom. Legendu o návšteve ruského cára Alexandra I. v Raslaviciach pripomenú divákom žiaci tamojšej základnej školy.
Starosta pokračoval, že otvoria niekoľko výstav, uličku remesiel a v Galérii ľudového umenia si budú môcť diváci prezrieť historické exponáty a práce ľudových umelcov. Dejiny obce pripomínajú aj architektonické pamiatky, návštevníci tu nájdu dva kaštiele, kostol, ktorého vybudovanie je datované do 13. storočia, alebo synagógu.
Vystúpenia súborov sú naplánované na sobotný večer. Na pódiu v prírodnom amfiteátri sa krátko po 18. hodine predstavia detské FS z Raslavíc, Prešova, Michaloviec a DFS Kodreny z Moldavska. Večer ich na pódiu vystrieda FS Mladosť z Banskej Bystrice, Cigánski diabli a FS Ekonóm z Bratislavy.
V nedeľu (26.6.) festival pokračuje slávnostnými bohoslužbami a krojovaným sprievodom obcou, ktorý sa začne o 13.30 h. Slávnostný galaprogram Raslavicke poľo narovno zorane sa začína o 14. hodine. Vystúpia v ňom domáce folklórne telesá, FS zo šarišského regiónu, Bratislavy, Banskej Bystrice a FS Romafest z Rumunska.
 

Vyberte región